Gastrotipy Libereckého kraje: česnečka, křupavé tofu i domácí tatarák

19.09.2021 11:04:51 | Autor: Jan Mikulička, KÚ Libereckého kraje | Rubrika: ZPRÁVY | Obce: Turnov,Rokytnice nad Jizerou,Liberecký kraj

Gastrotipy Libereckého kraje: česnečka, křupavé tofu i domácí tatarák

Už sedm let Lukáš Hejlík objíždí Čechy, Moravu a Slezsko přináší tipy, kam se vydat na dobré jídlo, pivo, víno nebo kávu. Za tu dobu navštívil už téměř 1 500 podniků. Leckterá zajímavá místa objevil i v Libereckém kraji. K vidění jsou na facebookovém profilu Gastromapa Lukáše Hejlíka.

Na místě u záchytného parkoviště v Bedřichově v Jizerských horách se nalézá Stánek Maliník, který nabízí mimo jiné například francouzskou cibulačku se sýrovým toustem, lokše, cookies, koláče a quiche. „Na dobrou kuchyni nemusí člověk narazit jen v luxusní restauraci. Právě Stánek Maliník je důkazem toho, že i drobné občerstvení může být výjimečné," uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči Libereckého kraje.

Při návštěvě Bedřichova je dobré neopomenout návštěvu Prezidentské chaty. Ta funguje už 90 let a pro mnohé je tak místním symbolem. Tamní česnečka s uzeným masem nebo dukátové buchtičky s vanilkovým krémem nezklamou, stejně jako smažený sýr Blaťácké zlato s hranolkami a tatarskou omáčkou.

Ti, kteří si raději pochutnají na dobré kávě, by neměli vynechat DOK Liberec. V novém prostoru na nádraží, kde sídlí známá česká pražírna Nordbeans, je k ochutnání káva, ale i moderní jídla, sladké pečivo a chleba z domácí řemeslné pekárny. DOK se navíc pyšní oceněním stavby roku Libereckého kraje v architektonické Soutěži Karla Hubáčka.

Pod hradem Bezděz nabízí své služby taverna S láskou Karel. Servírují zde burgery,  přičemž k nejlepším se řadí takzvaný kozáč se švestkovým čatní. Dalšími lákadly pak jsou palačinky s hruškou, kozím sýrem, vlašskými ořechy a bezdězským medem.

V kraji se také lze setkat s exotickou kuchyní. Na Buddha Bowl s marinovaným křupavým tofu, řasou wakame, nakládaným zázvorem a avokádem je možné zajít do Pukū Bistro v Turnově; v maorštině slovo pukū znamená pupek, břicho nebo žaludek. Nedaleko Turnova, v Dolánkách, se nachází restaurant Ábelův mlýn. Gurmáni si v něm vychutnají domácí tatarský biftek, čerstvé ryby, vegetariánské pokrmy nebo saláty ze zahrádky.

Graffiti, plech, sudy, gigantický sud-krb a dřevo - to je restaurace Big Foot Garage v Rokytnici nad Jizerou. Ráno jsou tu snídaně, pak obědy, večer grill a bar. Modernu i tradici kombinuje  Bistro U Řezníka, které navazuje na více než stoletou tradici řeznictví U Landů. Kromě kachního prsa nebo hovězího steaku s omáčkou demi glace tady mají hot dogy, za kterými jezdí lidé z celé republiky.

Sdílet s přáteli na facebooku

 
 
 

 

Další aktualita v pořadí ARCHIV AKTUALIT
 

Vyberte obec

Události dle data

Stalo se | Připravuje se

Vyberte datum:
Po Út St Čt So Ne

Krátké zprávy z regionu Semilska

Jeden a půl milionem podpoří Liberecký kraj vědomostní soutěže žáků

Částkou 1 605 000 korun podpořil v letošní roce Liberecký kraj konání vědomostních olympiád žáků základních a středních škol. Okresní a krajská kola se konají již od začátku roku. Další finanční prostředky na soutěže ve výši 630.000 korun čerpá kraj ze státního rozpočtu. „Organizaci vědomostních soutěží zajišťuje na základě příspěvku zřizovatele ve výši 1 200 000 korun Střední škola a Mateřská škola Na Bojišti, Liberec. Jedná se o krajská a okresní kola vědomostních soutěží a klání ve středoškolské odborné činnosti. Na organizaci okresních kol mimo Liberec se podílejí příspěvkové organizace obcí. Jedná se například o domy dětí a mládeže či střediska volného času," uvedl Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Přednáška Léčitelské příběhy znovu v semilském muzeu

Opakování přednášky Léčitelské příběhy se uskuteční v semilském muzeu ve středu 24. dubna v 17:00. V našem regionu v rámci léčitelské výstavy nalezli více jak 30 velmi zajímavých a mnohdy i různorodých osobností. Jací to byli lidé? Jaké byly jejich motivace k léčení potřebných? Z jakých zdrojů čerpali své znalosti? O tom bude vyprávět autor výstavy, náš muzejní historik Tomáš Chvátal.


Archiv krátkých zpráv

Nejnovější články

Hledá se nejlepší knihovna Libereckého kraje
Libor Drahoňovský představí malíře Antonína Chmelíka
Trojstrannou zahraniční spolupráci připomenou Slavnosti Trojzemí
Obrazem: Sto zvířat rozeznělo zaplněnou sokolovnu ve Sklenařicích
Hořel dům v libereckém Starém Harcově. Hasiči zachránili dvě osoby

Nejčtenější články

21.04.: Přehled fotbalových výsledků a tabulek pátého jarního kola
21.04.: Při akci Ukliďme Turnov sesbírali 330 kilo odpadu
22.04.: Obrazem: Sto zvířat rozeznělo zaplněnou sokolovnu ve Sklenařicích

Další »

Infomail


Chcete pravidelně dostávat informace o novinkách na tomto serveru?

Zadejte svůj e-mail:
 

Facebook

Twitter

Instagram

https://www.instagram.com/nasepojizeri

Odkazy

Fotogalerie Videogalerie Soutěže Anketa

INZERCE | KARIÉRA | KONTAKT