Ministerstvo zaujme k rozšíření dolu Turów nesouhlasné stanovisko

09.11.2019 07:35:52 | Autor: TZ MŽP + KÚ Libereckého kraje | Rubrika: ZPRÁVY | Obce: Liberecký kraj

Ministerstvo zaujme k rozšíření dolu Turów nesouhlasné stanovisko

Dlouhodobě plánované jednání s hejtmanem Libereckého kraje a obcemi svolal ministr životního prostředí Richard Brabec. Jednání se vedle Martina Půty účastnili zástupci advokátní kanceláře Frank Bold, dále starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka a Jaroslav Demčák, starosta obce Hejnice. Za týden má Česká republika totiž vydat stanovisko v rámci mezistátního posuzování vlivů rozšíření dolu Turów na životní prostředí.

Cílem pátečního jednání bylo zhodnocení dosavadních jednání s polskou stranou, vyhodnocení dostatečnosti získaných informací a vyhodnocení aktuální situace a dalších kroků, zejména s ohledem na posunutí termínu vydání finálního stanoviska ze strany Polska.

Všichni účastníci se na jednání shodli, že nejlepší by bylo, aby se důl Turów vůbec nerozšiřoval, to zaznělo od všech účastníků již opakovaně a tento názor trvá. Současně si účastníci potvrdili, že dosavadní informace získané v rámci odborných jednání jsou nyní pro vydání nesouhlasného stanoviska České republiky k rozšíření dolu Turów v Polsku dostačující, což ostatně již bylo potvrzeno při odborných mediálních konzultacích, které se v září konaly ve Varšavě.

Ministerstvo životního prostředí tedy aktuálně bude směřovat přípravu stanoviska na 15. listopadu, neboť neexistuje právní titul nebo možnost posunutí již dohodnutého termínu v souladu s evropskou legislativou, aniž by to ohrozilo zájmy České republiky a není ani důvod stanovisko za ČR nijak dále oddalovat.

Účastníci setkání v pátek 8. listopadu posuzovali také možnosti dalších právních kroků, pokud polská strana těžbu na Turówě v následujících měsících prodlouží. „Určité možnosti tu máme, ale samozřejmě se o nich budeme ještě bavit a klíčové bude stanovisko Ministerstva zahraničních věcí," komentoval ministr životního prostředí Richard Brabec.

Komentář ministra Brabce: „Dohodli jsme se dnes na společném postupu a jsme samozřejmě za jedno v tom, že nesouhlasíme s rozšířením těžby na dole Turów, protože může ohrozit vodu a její dodávky pro občany na našem území. Budeme samozřejmě hájit zájmy občanů tohoto státu a děláme pro to maximum," řekl po jednání ministr Brabec.

Komentář hejtmana Půty: „Ani Liberecký kraj nesouhlasí s rozšířením dolu Turów a bude se mu nadále aktivně bránit. Za kraj jsme připraveni podat žalobu na způsob vydání územního plánu města Bogatynie a s ministerstvem i naší advokátní kanceláří prověřujeme další možnosti, jak se rozšíření dolu bránit. Ale mohu slíbit, že všech právních možností, které budeme mít k dispozici, využijeme," uvedl po jednání hejtman Martin Půta a doplnil: „Považuji to za krok správným směrem, který dává zase o něco větší naději desítkám tisíc lidem v našem kraji, kteří žijí v blízkosti dolu. Negativní stanovisko hned v pondělí doplníme o naprosto jasné konkrétní požadavky v oblasti vody, hluku, ovzduší a poklesu terénu. Budeme chtít, aby byly obsaženy v konečném rozhodnutí a následně plněny investorem záměru."