Prohlášení hejtmana k výjezdu české vlády do Libereckého kraje

12.03.2018 20:43:04 | Autor: Martin Půta | Rubrika: NÁZORY | Obce: Liberecký kraj

Prohlášení hejtmana k výjezdu české vlády do Libereckého kraje

Andrej Babiš se v úterý 13. března chystá s 11 ministry na pracovní výjezd vlády do Libereckého kraje. Alespoň se tak této návštěvě technicky říká v protokolech. Ano, je to vláda v demisi. Podle řady názorů by se měla věnovat především shánění podpory v parlamentu a méně propagačním cestám po krajích. Je to názor, který beru na vědomí, ale úplně s ním nesouhlasím.

Není to první vláda v demisi, která svůj mandát vykonává bez důvěry. V České republice nemáme v ústavě podobné ustavení jako např. v sousedním Německu, které říká, že vláda začne vládnout až ve chvíli, kdy získá v parlamentu potřebnou většinu a podporu. To je ústavní fakt, se kterým hejtman nemůže nic dělat. Uvidíme, jestli budou výjezdy vlády v demisi pouhou propagací. Jsem ale optimista, a tak jsem nabídku výjezdního zasedání v kraji od pana premiéra Andreje Babiše přijal.

Jako hejtman jsem odpovědný za fungování krajské samosprávy, ale také za to, abych prosazoval zájmy Libereckého kraje a jeho obyvatel ve vztahu k centrálním orgánům. Proč investice do dopravní infrastruktury řeší přímo ministr a celá vláda? Proč už dávno neexistuje seznam investic do silnic I. třídy na území republiky? Veřejnost by tak mohla vědět, kdy se postaví obchvat České Lípy nebo kdy se začne stavět silnice z Turnova do Jičína. Také bychom nemuseli mít celkem 13 studií placených z veřejných finančních prostředků na téma zrychlení železničního spojení mezi Libercem a Prahou. Raději bychom chtěli zrekonstruovanou trať a rychlejší spojení vlakem, než je dnešních 2 hodiny 25 minut. Věřím, že jednou česká vláda nebude řešit jen dílčí problémy. Zatím však v této situaci nejsme. Jako nevolič Andreje Babiše však musím připustit, že současný stav není jenom jeho vina.

Pracovní výjezd vlády do Libereckého kraje nebude žádná projížďka ani ukázka skvělé práce krajského vedení, naopak chceme vládě ukázat problémy, které bez součinnosti s jednotlivými ministerstvy odstranit nemůžeme. Členové rady kraje a příslušní ministři budou na konkrétních místech řešit např. problematiku vlivu rozšíření těžby v polském hnědouhelném dole Turów na podzemní a nadzemní vody na Frýdlantsku, Chrastavsku a Hrádecku, osud bývalého vojenského prostoru Ralsko, kde bez vyřešení současných problémů nelze plnohodnotně potenciál tohoto území využít. Budeme dále řešit překvapivé rozhodnutí ministra Vojtěcha zastavit státní podporu investice do Ústavu chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou.

Chceme také mluvit o problémech, které Libereckému kraji a všem příjemcům v republice způsobuje poněkud těžkopádný dotační systém, kdy odpovědní úředníci zdržují naše veřejné zakázky. Příkladem jsou investice do center odborného vzdělávání, která mají významně vylepšit vybavení technických škol a jejich dílen.

Mluvit budeme také například o fungování krizového řízení a spolupráci v Integrovaném záchranném systému, o financování školství a zdravotnictví, nedostatku praktických lékařů, lékařů pro děti a zubařů v malých městech a venkovských oblastech. Také o financování zdravotnické záchranné služby, kde 70 % nákladů na její provoz platí kraj ze svého rozpočtu a zbytek hradí zdravotní pojišťovny.

Po parlamentních volbách jsem se rozhodl rezignovat na svůj poslanecký mandát a věnovat se plně krajské samosprávě. Také proto se budu zítra věnovat tomu, abych čas, který bude Libereckému kraji ze strany vlády věnován, mohl využít do poslední chvíle právě k představení zmíněných problémů. Jako občana mě samozřejmě nijak zvlášť netěší, že ani po půl roce po parlamentních volbách nemá naše země stabilní vládu s podporou parlamentu a vyjednávání o této podpoře nelze považovat za úspěšné. Netěší mě ani snaha některých ústavních činitelů bagatelizovat to, co se v této zemi dělo před rokem 1989 v období komunistické totality, pokusy relativizovat historii a vrátit komunisty do hry a také naslouchat populistům a extrémistům.

Jako hejtman využiji úterní návštěvy především k tomu, abych pomohl hledat řešení problémů, které zde evidentně jsou a které kraj bez spolupráce s vládou České republiky sám vyřešit nemůže. Pevně věřím, že výsledky výjezdu vlády budou konkrétní a viditelné.

Článek je zveřejněn v rubrice Došlo do redakce, která je určena pro články a názory čtenářů a nemusí se shodovat s názory redakce.

TUL otevře s Fraunhofer institutem nové Centrum excelence

Technická univerzita v Liberci (TUL) a německý Fraunhoferův institut pro výzkum silikátů (ISC) spojují své síly a zřizují nové centrum excelence. Institut pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace TUL uzavřel s Fraunhoferovým institutem, jako jedna z mála českých institucí, Memorandum o porozumění. Aby se vznik centra co nejvíce urychlil, navrhují partneři zahájit spolupráci v oblastech společných odborných znalostí a zájmů. Pro výměnu know-how a výsledků výzkumu ústavy vytvoří digitální datový prostor. Základem spolupráce je týmový projekt NANOMATCON (Multifunkční nanočástice a strukturované materiály), financovaný v rámci evropského programu Horizont 2020, a některé aplikované projekty s českými průmyslovými partnery.

Nové termíny sluchové poradny v Turnově

Od loňského roku začala v Turnově fungovat na adrese DPS Výšinka, Granátová 1897 sluchová poradna. Poradna zajišťuje odbornou pomoc, seřizování sluchadel či prodej baterií a drobných náhradních dílů do sluchadel. V Turnově bude i v roce 2019 poskytovat služby odborný pracovník Jaroslav Paur. Nejbližší termíny poradny budou: 25. 2., 29. 4. a 24. 6. od 9 do 11 hodin. Na jednotlivé termíny je nutné se předem objednat na tel. čísle: 488 577 841 nebo 731 653 007.