Podzimní marmeláda Jana Kakose zvolena nejlepší z Českého ráje
15.09.2014 11:40:32 | Autor: Lenka Gecková | Rubrika: ZPRÁVY | Obce: Turnov
Soutěž O nejlepší marmeládu Českého ráje se uskutečnila v sobotu v Turnově. Titul získal Jan Kakos z Lestkova se svou podzimní směsí z jablek a šípků.
Porota v soutěži, kterou pořádala Pekárna a cukrárna Mikula společně s turnovskou hotelovkou, hodnotila celkem 46 vzorků marmelád, nejen těch tradičních, ale i speciálních, například levandulovou či myrobalánovou. Celou akci doprovázel bohatý program, příchozí mohli například zhlédnout ukázku flambování.
Cenu poroty získal Jan Kakos z Lestkova, který vyhrál víkendový pobyt pro dva v luxusním hotelu Leonardo v centru Českého Krumlova a poukaz na odběr tříkilového Mikulova pecnu každý týden po dobu půl roku. Zkrátka nepřišli ani další ocenění, kteří získali poukázky na odběr pečiva Pekárny Mikula v celkové hodnotě šest tisíc korun.
„Věřila jsem, že se marmelády mého zetě umístí na stupních vítězů, ale první místo mě překvapilo a velmi potěšilo," řekla bezprostředně po vyhlášení Dana Mertová, která cenu přebírala. „Marmelády připravuje zeť Jan vždy s láskou. Snaží se sledovat nejnovější trendy a inovovat tak, aby v každé marmeládě byla zastoupena nějaká přísada, která podpoří chuť ovoce," dodala.
Program zpestřilo flambování
Vedle odborné poroty měla šanci hlasovat i veřejnost. Ti, kteří se do školy dostavili, obdrželi hlasovací kuličky, které vhazovali do předem připravených půllitrů u registrovaných vzorků. „Cena veřejnosti" připadla Janu Burdovi a jeho jahodové marmeládě. Program sobotního dopoledne zpestřili studenti Hotelové školy ukázkou flambování, nechyběly tvořivé dílny pro děti, příjemná hudba, ochutnávka chleba se škvarky a nabídka nealkoholických míchaných nápojů. Návštěvníci si navíc mohli zakoupit pečivo, které přivezl Jiří Mikula na pekařském retro kole.
A kde se vůbec zrodil nápad uspořádat takovou soutěž? „Hlavní inspirací mi byla má maminka, která dělá úžasné marmelády. Jako pekaře a podnikatele mě navíc zajímají aktuální kulinářské trendy a ke sladkému pečivu marmeláda neoddělitelně patří. Osobně kladu nejvyšší důraz na kvalitu všech surovin od svých dodavatelů, marmelády nevyjímaje," prozradil Jiří Mikula, hlavní organizátor a porotce.
Související články
V Turnově navlékli rekordně dlouhý řetěz z preclíkových céček
Pekárna Mikula oslaví 20. výročí pokusem o zápis do Guinnessovky
V areálu ve Struhách se namísto lyží proháněli s pecny chleba
Náhled fotogalerie
OTEVŘÍT FOTOGALERII (celkem 2 fotek)
Další aktualita v pořadí ARCHIV AKTUALIT
Události dle data
Stalo se | Připravuje se
Krátké zprávy z regionu Semilska
Zemřel Jan van den Bos – osobnost pro obnovu krkonošských lesů
V minulých dnech nás zastihla smutná zpráva, že 3. listopadu v Nizozemsku zemřel Jan van den Bos. Ten byl bývalým ředitelem nizozemské nadace FACE (Forests Absorbing Carbondioxide Emissions) a jednou z klíčových osobností novodobé historie Krkonošského národního parku. Právě jeho rozhodnutí stálo na počátku mimořádného projektu obnovy krkonošských lesů, které byly v 70. a 80. letech minulého století těžce poškozeny kyselou depozicí. Nadace FACE se v letech 1992-2002 zásadním způsobem podílela na jejich obnově a pomohla nastartovat přechod k přírodě blízkým způsobům hospodaření. Projekt, který byl ve své době světově ojedinělý, znamenal pro Krkonošský národní park obrat a návrat k jeho skutečnému poslání - ochraně a obnově přírody.
Krok k budoucnosti podruhé pomáhá osmákům s volbou střední školy
Ve čtvrtek 11. prosince se uskutečnil druhý ročník projektu Libereckého kraje Krok k budoucnosti a znovu potvrdil význam systematické podpory kariérového rozhodování žáků základních škol. Akce určená pro žáky 8. tříd libereckých základních škol je propojila se středními školami a jejich partnerskými firmami či institucemi a nabídla mladým lidem přehledné a srozumitelné informace o možnostech dalšího studia i budoucího uplatnění. Krok k budoucnosti vznikl jako reakce na rostoucí potřebu pomáhat žákům v období, kdy stojí před jedním z prvních zásadních rozhodnutí - volbou střední školy. Formát akce staví na jednoduchém principu: jedno místo, jeden den a přímý kontakt se školami i firmami, které jsou s konkrétními obory dlouhodobě spojeny. Žáci tak získávají nejen informace o studijních programech, ale i reálnou představu o tom, jaké dovednosti a znalosti jsou v praxi skutečně potřeba. „Podpora odborného vzdělávání a kariérového poradenství šitého na míru mladé generaci patří mezi dlouhodobé priority Libereckého kraje. Máme odpovědnost vytvářet podmínky, ve kterých se mladí lidé mohou rozhodovat informovaně a s ohledem na budoucí uplatnění. Krok k budoucnosti je jedním z konkrétních nástrojů, jak tuto odpovědnost naplňovat," uvedla radní Libereckého kraje pro školství a sport Jitka Skalická.
Nejnovější články
Komentář starosty města Turnov ke zrušení EIA k I/35
Vánoční provoz turnovských mateřských škol v roce 2025
Známe výherce Vánoční soutěže s Hygodomu.cz
ČEZ rozsvítil rekordních 374 stromečků po celém Česku
VIDEO: Vlak s betlémským světlem jezdil na trase Turnov - Stará Paka
Nejčtenější články
23.12.: VIDEO: Vlak s betlémským světlem jezdil na trase Turnov - Stará Paka
25.12.: Komentář starosty města Turnov ke zrušení EIA k I/35
24.12.: ČEZ rozsvítil rekordních 374 stromečků po celém Česku
Infomail
https://www.instagram.com/nasepojizeri
Odkazy
© 2010 Naše Jablonecko, s.r.o. | redakce@nasepojizeri.cz | xweb by VisionWorks | RSS
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování veškerého obsahu (články, fotografie) je bez souhlasu vydavatele zakázáno.