Podzimní marmeláda Jana Kakose zvolena nejlepší z Českého ráje

15.09.2014 11:40:32 | Autor: Lenka Gecková | Rubrika: ZPRÁVY | Obce: Turnov

Podzimní marmeláda Jana Kakose zvolena nejlepší z Českého ráje

Soutěž O nejlepší marmeládu Českého ráje se uskutečnila v sobotu v Turnově. Titul získal Jan Kakos z Lestkova se svou podzimní směsí z jablek a šípků.

Porota v soutěži, kterou pořádala Pekárna a cukrárna Mikula společně s turnovskou hotelovkou, hodnotila celkem 46 vzorků marmelád, nejen těch tradičních, ale i speciálních, například levandulovou či myrobalánovou. Celou akci doprovázel bohatý program, příchozí mohli například zhlédnout ukázku flambování.

Cenu poroty získal Jan Kakos z Lestkova, který vyhrál víkendový pobyt pro dva v luxusním hotelu Leonardo v centru Českého Krumlova a poukaz na odběr tříkilového Mikulova pecnu každý týden po dobu půl roku. Zkrátka nepřišli ani další ocenění, kteří získali poukázky na odběr pečiva Pekárny Mikula v celkové hodnotě šest tisíc korun.

„Věřila jsem, že se marmelády mého zetě umístí na stupních vítězů, ale první místo mě překvapilo a velmi potěšilo," řekla bezprostředně po vyhlášení Dana Mertová, která cenu přebírala. „Marmelády připravuje zeť Jan vždy s láskou. Snaží se sledovat nejnovější trendy a inovovat tak, aby v každé marmeládě byla zastoupena nějaká přísada, která podpoří chuť ovoce," dodala.

Program zpestřilo flambování

Vedle odborné poroty měla šanci hlasovat i veřejnost. Ti, kteří se do školy dostavili, obdrželi hlasovací kuličky, které vhazovali do předem připravených půllitrů u registrovaných vzorků. „Cena veřejnosti" připadla Janu Burdovi a jeho jahodové marmeládě. Program sobotního dopoledne zpestřili studenti Hotelové školy ukázkou flambování, nechyběly tvořivé dílny pro děti, příjemná hudba, ochutnávka chleba se škvarky a nabídka nealkoholických míchaných nápojů. Návštěvníci si navíc mohli zakoupit pečivo, které přivezl Jiří Mikula na pekařském retro kole.

A kde se vůbec zrodil nápad uspořádat takovou soutěž? „Hlavní inspirací mi byla má maminka, která dělá úžasné marmelády. Jako pekaře a podnikatele mě navíc zajímají aktuální kulinářské trendy a ke sladkému pečivu marmeláda neoddělitelně patří. Osobně kladu nejvyšší důraz na kvalitu všech surovin od svých dodavatelů, marmelády nevyjímaje," prozradil Jiří Mikula, hlavní organizátor a porotce.

Sdílet s přáteli na facebooku

Související články

V Turnově navlékli rekordně dlouhý řetěz z preclíkových céček
Pekárna Mikula oslaví 20. výročí pokusem o zápis do Guinnessovky
V areálu ve Struhách se namísto lyží proháněli s pecny chleba

 

Náhled fotogalerie

 

OTEVŘÍT FOTOGALERII (celkem 2 fotek)

 
 
 
 

 

Další aktualita v pořadí ARCHIV AKTUALIT
 

Vyberte obec

Události dle data

Stalo se | Připravuje se

Vyberte datum:
Po Út St Čt So Ne

Krátké zprávy z regionu Semilska

Zemřel Jan van den Bos – osobnost pro obnovu krkonošských lesů

V minulých dnech nás zastihla smutná zpráva, že 3. listopadu v Nizozemsku zemřel Jan van den Bos. Ten byl bývalým ředitelem nizozemské nadace FACE (Forests Absorbing Carbondioxide Emissions) a jednou z klíčových osobností novodobé historie Krkonošského národního parku. Právě jeho rozhodnutí stálo na počátku mimořádného projektu obnovy krkonošských lesů, které byly v 70. a 80. letech minulého století těžce poškozeny kyselou depozicí. Nadace FACE se v letech 1992-2002 zásadním způsobem podílela na jejich obnově a pomohla nastartovat přechod k přírodě blízkým způsobům hospodaření. Projekt, který byl ve své době světově ojedinělý, znamenal pro Krkonošský národní park obrat a návrat k jeho skutečnému poslání - ochraně a obnově přírody.

Krok k budoucnosti podruhé pomáhá osmákům s volbou střední školy

Ve čtvrtek 11. prosince se uskutečnil druhý ročník projektu Libereckého kraje Krok k budoucnosti a znovu potvrdil význam systematické podpory kariérového rozhodování žáků základních škol. Akce určená pro žáky 8. tříd libereckých základních škol je propojila se středními školami a jejich partnerskými firmami či institucemi a nabídla mladým lidem přehledné a srozumitelné informace o možnostech dalšího studia i budoucího uplatnění. Krok k budoucnosti vznikl jako reakce na rostoucí potřebu pomáhat žákům v období, kdy stojí před jedním z prvních zásadních rozhodnutí - volbou střední školy. Formát akce staví na jednoduchém principu: jedno místo, jeden den a přímý kontakt se školami i firmami, které jsou s konkrétními obory dlouhodobě spojeny. Žáci tak získávají nejen informace o studijních programech, ale i reálnou představu o tom, jaké dovednosti a znalosti jsou v praxi skutečně potřeba. „Podpora odborného vzdělávání a kariérového poradenství šitého na míru mladé generaci patří mezi dlouhodobé priority Libereckého kraje. Máme odpovědnost vytvářet podmínky, ve kterých se mladí lidé mohou rozhodovat informovaně a s ohledem na budoucí uplatnění. Krok k budoucnosti je jedním z konkrétních nástrojů, jak tuto odpovědnost naplňovat," uvedla radní Libereckého kraje pro školství a sport Jitka Skalická.


Archiv krátkých zpráv

Nejnovější články

Komentář starosty města Turnov ke zrušení EIA k I/35
Vánoční provoz turnovských mateřských škol v roce 2025
Známe výherce Vánoční soutěže s Hygodomu.cz
ČEZ rozsvítil rekordních 374 stromečků po celém Česku
VIDEO: Vlak s betlémským světlem jezdil na trase Turnov - Stará Paka

Nejčtenější články

23.12.: VIDEO: Vlak s betlémským světlem jezdil na trase Turnov - Stará Paka
25.12.: Komentář starosty města Turnov ke zrušení EIA k I/35
24.12.: ČEZ rozsvítil rekordních 374 stromečků po celém Česku

Další »

Infomail


Chcete pravidelně dostávat informace o novinkách na tomto serveru?

Zadejte svůj e-mail:
 

Facebook

Twitter

Instagram

https://www.instagram.com/nasepojizeri

Odkazy

Fotogalerie Videogalerie Soutěže Anketa

INZERCE | KARIÉRA | KONTAKT