Prohlášení hejtmanů a primátora k jednání o nouzovém stavu

11.02.2021 17:24:12 | Autor: Martin Půta | Rubrika: ZPRÁVY | Obce: Liberecký kraj

Prohlášení hejtmanů a primátora k jednání o nouzovém stavu

Jako hejtmani připravujeme vyhlášení stavu nebezpečí na území zmiňovaných krajů pro případ neprodloužení nouzového stavu po 14. únoru 2021. Stejný postup budeme navrhovat i ostatním krajům na dnešním online mimořádném jednání v rámci Asociace krajů ČR. Tento nástroj krizového řízení je slabší právní oporou pro zavádění krizových opatření, než je nouzový stav. Je to ale příležitost k posouzení smysluplnosti dosavadních opatření.

Apelujeme proto na vládu České republiky, která je za současný stav země zodpovědná, a na Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR, která dnes prodloužení nouzového stavu projednává, aby v případě neprodloužení nouzového stavu umožnily zajistit jiný způsob podpory nemocnic ze strany Armády ČR, zapojení složek Integrovaného záchranného systému do činností spojených s ochranou před koronavirem a sdělily krajům, jaká opatření a omezení přijme ministerstvo zdravotnictví od pondělí 15. února 2021 k tomu, aby bylo omezeno šíření koronaviru a jeho mutací, které se v současné době vyskytují na území celé České republiky. Rádi bychom také upozornili na fakt, že pro podnikatele a živnostníky, jejichž podnikání je doposud omezeno na základě rozhodnutí vlády o nouzovém stavu, toto omezení skončí. V případě nemoci nebudou již mít nárok na poskytování finančních kompenzací, které jim za nouzového stavu doposud příslušely.

Žádáme vládu České republiky, poslankyně a poslance Parlamentu České republiky, aby v případě, že nebude prodloužen nouzový stav, pomohli krajům najít řešení v současné složité situaci, ve které v příštích dnech reálně hrozí další zhoršení epidemického stavu. Kraje jsou znovu připraveny aktivně spolupracovat s vládou a poslaneckou sněmovnou za předpokladu zajištění financování opatření potřebných ke zvládnutí této mimořádné situace.

Petr Kulhánek, hejtman Karlovarského kraje
Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje
Martin Půta, hejtman Libereckého kraje
Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje
Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje
Zdeněk Hřib, primátor Hlavního města Prahy

Článek je zveřejněn v rubrice Došlo do redakce, která je určena pro články a názory čtenářů a nemusí se shodovat s názory redakce.