Semilské muzeum provoněla čokoláda. Nejoblíbenější dobrota na světě

23.02.2023 18:15:35 | Autor: Renata Coufalová | Rubrika: KULTURA | Obce: Semily

Semilské muzeum provoněla čokoláda. Nejoblíbenější dobrota na světě

Od konce ledna mohou návštěvníci semilského muzea zhlédnout výstavu o nejoblíbenější dobrotě světa - čokoládě - a následně si ji také vychutnat v podobě horkého šálku v pěti možných variantách. Výstava je interaktivní a navštívit ji můžete do 2. června.

Výstava navazuje na mimořádně úspěšnou výstavu pod názvem Sladký život čokolády, aneb hořkosladký příběh této neřesti, která okouzlila návštěvníky Muzea a Pojizerské galerie již před šestnácti lety, a která se tehdy, podle reakcí návštěvníků výstavy, velmi povedla. Čas letí a děti, které tenkrát okusily kouzlo čokoládové fontány, už dnes mají svoje děti. A ty, které dnes přicházejí do muzea, tehdy ještě nebyly na světě... Za dlouhých 16 let také nastal velký posun v použití, zdobení i složení této pochoutky. Koupit lze dnes např. čokoládu s příchutí slaniny, sýra, cibule nebo tabáku. Existují veganské čokolády a při nákupu lidé berou zřetel na fair trade výrobky nebo ty bez sporného palmového oleje.

Výstava návštěvníky seznamuje jednak s historií pěstování kakaovníků a výroby čokolády, ale upozorňuje zároveň na nejrůznější zajímavosti kolem této sladké pochoutky. Na výstavě jsou k vidění dobové formy na odlévání čokoládových bonbónů i celých tabulek. Pracovníci muzea nezapomněli ani na děti. Čekají na ně například pracovní listy, které je výstavou provedou.

„Určitě se shodneme v tom, že čokoládu všichni raději ochutnáváme, než abychom si o ní pouze četli," říká Libuše Krtičková, kurátorka výstavy. „Proto jsme připravili několik možností, jak si ji užít. Nabízíme pět druhů horkých čokolád - bílou, mléčnou, hořkou, rubínovou a cappuccino - samozřejmě s čepičkou šlehané smetany. Skupiny si mohou vychutnat čokoládové fondue s čerstvým i sušených ovocem či oříšky. Pro děti pořádáme malé workshopy, kde se naučí odlít si čokoládová lízátka nebo vyrobit pralinky podle vlastní chuti a fantazie. A pro ty, kdo chtějí mlsat až doma nebo chtějí někomu udělat radost, máme v prodeji výrobky české čokoládovny Carla."

A proč je právě čokoládě věnovaná taková pozornost? Podle slov Libuše Krtičkové je to i proto, že právě o čokoládě víme, že dokáže stimulovat mysl i tělo a navodit pocity štěstí. Pokud si vybereme tu s vysokým podílem kakaa, můžeme ji dokonce považovat za zdravou potravinu. Kvalitní hořká čokoláda obsahuje spoustu antioxidantů, hořčík, měď, vápník a draslík. Umí také rychle doplnit energetické ztráty těla, což využívají sportovci - od turistů po horolezce - takže ji v nějaké formě najdeme téměř v každém batohu.

Z historie pěstování kakaových bobů a výroby čokolády

Čokoláda lidstvo fascinuje už po tisíciletí. Je známo, že už asi 3000 let př. n. l. indiáni pěstovali kakaovníky. Aztékové ve 4. století př.n.l. z kakaa vařili první nápoje, které se však s čokoládou, jak ji dnes známe, nedaly srovnat. Šlo vlastně o „hořkou vodu".

V roce 1502 přivezl Kryštof Kolumbus první kakaové boby do Evropy a časem se z nich stala jedna z nejobchodovanějších komodit světa. Původně byly boby používány jako skutečné platidlo.

Pokud vás zajímá nejenom historie výroby čokolády, ale také rádi čokoládu ochutnáte, výstavu v muzeu pod názvem Nejoblíbenější dobrota na světě, si určitě nenechte ujít. Výstava potrvá do 2. června 2023 a srdečně na ni zveme nejen milovníky sladkých chutí.

Mučil či nemučil? Semilské muzeum odkrývá záhadu místních dějin

Program semilského muzea v lednu

Více o výstavách v Pojizeří čtěte v rubrice KULTURA - Výstavy

Sdílet s přáteli na facebooku

 
 
 

 

Další aktualita v pořadí ARCHIV AKTUALIT
 

Vyberte obec

Události dle data

Stalo se | Připravuje se

Vyberte datum:
Po Út St Čt So Ne

Krátké zprávy z regionu Semilska

Zdravý zoubek upozorňuje na prevenci zubního kazu

Světový den ústního zdraví připadá každoročně na 20. březen a je ve znamení osvěty na téma zásad ústní hygieny. V České republice se v rámci tohoto dne konají rozličné akce se zaměřením na orální zdraví. „Péče o chrup je důležitá a není radno ji podceňovat; nejčastějším onemocněním chrupu je zubní kaz, který se vyskytuje zhruba u tří milionů obyvatel republiky ročně. Proto je třeba začít s prevencí už u dětí v raném věku a šířit ji dál mezi rodiče, prarodiče i budoucí rodiče," uvedl Vladimír Richter, krajský radní pro resort zdravotnictví.

Maškovy vánočky jsou po zimních závodech rozdány

I přes vrtochy letošní bláznivé zimy se pořadatelům ze ZŠ Tanvald, Sportovní, Střediska volného času a tělovýchovné jednoty Tanvald podařily připravit a uskutečnit všechny tři zimní závody Poháru běžce Tanvaldu. Obratnostní závod na běžkách na Městském stadionu, závod ve slalomu na tanvaldské sjezdovce Pionýrka, a tak trochu „uplakaný" závod na běžkách na běžeckých tratích U Lesíka. Každého závodu se zúčastnilo cca 90 až 100 závodníků, největší zájem byl o alpské disciplíny. Podrobnosti a fotografie na Našem Jablonecku


Archiv krátkých zpráv

Nejnovější články

Sběrné místo v turnovské ulici Antonína Dvořáka je přemístěno
Na průtahu Liberce zahájili stavební práce
Florbal Turnov: Sérii play-down rozhodne sedmý zápas
Tomáš Hájek bude v cestovatelském klubu vyprávět o Kanadě
Na turnovské Střelnici opět pořádají Erotický ples

Nejčtenější články

18.03.: Přehled březnových a dubnových akcí v Jilemnici
19.03.: Nové vedení I/35 má za cíl odvést tranzitní dopravu mimo města
20.03.: Hospoda cup 2023 vyhrál tým Chronos

Další »

Infomail


Chcete pravidelně dostávat informace o novinkách na tomto serveru?

Zadejte svůj e-mail:
 

Facebook

Twitter

Instagram

https://www.instagram.com/nasepojizeri

Odkazy

Fotogalerie Videogalerie Soutěže Anketa

INZERCE | KARIÉRA | KONTAKT