V komunitním kurníku v Semilech pořádali Den otevřených dveří
16.06.2021 10:43:50 | Autor: Marie Navrátilová a Lenka Hřibová | Rubrika: ZPRÁVY | Obce: Semily
Týden pro klima (celostátní kampaň Aby bylo klima slyšet) v Semilech zahájili v pondělí 14. června ne zcela standardní akcí, totiž Dnem otevřených dveří v komunitním kurníku.
Dopoledne navštívily kurník ohlášené školní třídy a družiny, pro které připravila program s povídáním o slepicích a jejich chovu (rozdíl klecového výrobního způsobu a lokální péčí o zvířata) lektorka spolku Semínko země Lenka Hřibová.
Odpoledne navštívila kurník za doprovodu kabelové televize starostka města Lena Mlejnková a vyjádřila upřímné potěšení nad skutečností, že se Semily připojily k řadě míst, kde již komunitní chov slepic funguje.
Semilský komunitní chov byl spuštěn letos v květnu, kdy byl na pozemku pronajatém od města postaven kurník a následně bylo přivezeno 40 slepic a o dva dny později přibyl ještě kohout.
Autorkou konceptu komunitního chovu slepic je Anna Hudská z Klokočí. Podstatou je společenství sedmi účastníků (většinou rodin), které společně pečují o slepice - na každou rodinu vychází jeden den v týdnu, kdy krmí, doplňuje vodu, kontroluje stav slepic i stav kurníku a oplocení kolem a samozřejmě též sbírá snešená vejce. Jako slepice do chovu jsou zakoupeny takzvané vynesené slepice z velkochovů. Zde se jim dostane volného výběhu, možnosti hrabání, různorodé stravy a v neposlední řadě též lásky chovatelů. Slepice zregenerují, obrostou peřím, nabydou sebevědomí a odmění se tím, že ještě několik roků snáší vejce. Prostě dopřejeme jim pár let „důchodu" se sluníčkem, šitým nebem a zelenou trávou.
A jak souvisí klima s kurníkem? Vše souvisí se vším. Průmyslová výroba potravin je velkým zdrojem CO2 (+ doprava, uskladnění). Jakákoliv místní produkce ubere dopravě, a v případě slepic i plýtvání potravinami - slepice skvěle recyklují zbytky jídel. Pokud nemůžeme životní prostředí vylepšit jedním obrovským počinem, je dobré snažit se je kultivovat ve svém nejbližším okolí. Nenechávat po sobě nepořádek, starat se o zeleň, neplýtvat potravinami ani vodou, využívat lokálních možností a příležitostí. K tomu nepochybně patří mimo jiné komunitní zahrady (jedna nedávno v Semilech také vznikla) a komunitní kurníky.
Marie Navrátilová a Lenka Hřibová
Náhled fotogalerie
OTEVŘÍT FOTOGALERII (celkem 9 fotek)
Další aktualita v pořadí ARCHIV AKTUALIT